Blogėja vaikų fizinė ir emocinė sveikata: docentė įvardijo, kas vaidina ypatingai svarbų vaidmenį

Fizinė ir emocinė darželinukų sveikata Lietuvoje prastėja. Viena pagrindinių to priežasčių – pernelyg nuvertinama ikimokyklinio ugdymo svarba. Tuo tarpu specialistai teigia, kad būtent vaikų darželiuose yra paklojami tiek fizinės, tiek emocinės vaikų sveikatos pamatai, o tai ignoruojantys tėvai savo atžaloms gali padaryti meškos paslaugą.

Fizinė ir emocinė darželinukų sveikata Lietuvoje prastėja.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Fizinė ir emocinė darželinukų sveikata Lietuvoje prastėja.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2024, 11:03 AM

Susiformuoja imunitetas

Vieni vaikų darželį lankantys vaikai per metus serga vos kartą ar du, o kiti sirguliuodami ar baiminantis net ir nedidelių susirgimų namuose praleidžia daugiau laiko nei ugdymo įstaigose. Vis dėlto net ir dažnesni nesunkūs susirgimai neturėtų tapti priežastimi savo vaikų nevesti į ugdymo įstaigas.

„Vis dar nuolat girdime, kad tėvai vaikų į darželį neveda dėl to, kad šie ten nuėję nuo kitų vaikų užsikrečia įvairiomis ligomis. Tačiau nėra nieko blogo, jei vaikas per metus kelis kartus suserga sloga. Vedant vaiką į darželį susiformuoja natūralus imunitetas, kuris bus būtinas ir vėlesniame amžiuje. Tai ypač svarbu, nes statistika rodo, kad skiepijamų vaikų mažėja“, – sako Stasė Ustilaitė, Vilniaus kolegijos Pedagogikos fakulteto docentė.

Anot jos, vaikų darželiai prisideda prie vaiko fizinės ir emocinės sveikatos gerinimo ir įvairių sveikatos problemų sprendimo.

Šiandien ikimokyklinio ugdymo įstaigos vadovaujasi įtraukiojo ugdymo principais ir siekia atliepti kiekvieno vaiko individualius ugdymo poreikius, todėl vaikams gali būti sudaromi individualūs mitybos planai, teikiama švietimo pagalbos specialistų pagalba.

Sveikata prastėja

Neseniai sveikatos apsaugos ministerija kartu su Higienos institutu pristatė Lietuvos ugdymo įstaigas lankančių vaikų kasmetinės sveikatos patikros rodiklių apžvalgą. Jos duomenimis, ikimokyklinio amžiaus vaikų sveikata Lietuvoje prastėja. 2022–2023 metais ikimokyklinio ugdymo veikloje be įvairiausių apribojimų galėjo dalyvauti tik 85,6 proc. vaikų.

Duomenys rodo, kad tam tikri rodikliai, tokie kaip kūno svoris ir dantų būklė, yra stabilūs arba nežymiai gerėja, tačiau kai kurios tendencijos reikalauja atidaus ir tėvų, ir sveikatos priežiūros specialistų dėmesio.

2022 metais 0–6 m. amžiaus vaikai, lankę ugdymo įstaigas, daugiausia sirgo kvėpavimo sistemos ligomis, taip pat akių, virškinimo sistemos, odos ligomis.

S. Ustilaitė teigia, kad dėl dažno sirgimo kai kuriomis ligomis iš dalies kaltas ir pernelyg menkas darželių lankymas.

„90 proc. vaikų, kurie ima lankyti darželius, ima sirgti dažniau. Likę serga rečiau, nes jie namuose turi brolių ar seserų. Jei su kitais vaikais jie neturi sąlyčio ir namuose, imunitetas jiems nesusiformuoja. Kai kalbame apie fizinę vaikų sveikatą, tai ikimokyklinio ugdymo įstaigos jiems vien jau dėl imuniteto yra labai svarbios. Be abejo, galiausiai vaikui vis tiek reikės eiti į mokyklą ir imunitetą jis įgaus ten, tačiau kur kas geriau būtų jį gauti kuo anksčiau“, – sako specialistė.

Anot specialistų, ikimokyklinio amžiaus vaikams 3–8 kartus per metus sirgti yra normalu, nes vaikų imunitetas dar tik formuojasi ir visiškai susiformuoja tik apie 11–12 gyvenimo metus. Vadinasi, jeigu vaikai nelanko ikimokyklinio ugdymo įstaigos, jie dažniau serga/sirgs, pradėję lankyti mokyklą.

„Panacėjos, kad vaikai nesirgtų, nėra, tačiau svarbu sudaryti tinkamas sąlygas, kad imunitetas atliktų savo darbą. Tam svarbus yra vaikų fizinis aktyvumas, sveika mityba, veiklos ir poilsio higiena, buvimas lauke bet kokiu oru, grūdinimas, saugi emocinė aplinka. Kaip tik tam šiandien ikimokyklinio ugdymo įstaigose skiriama daug dėmesio ir siekiama užtikrinti vaikų priežiūros ir ugdymo vienovę“, – kalba S. Ustilaitė.

Pamirštamas emocinis imunitetas

Ji pabrėžia, kad neretai pamirštama ir tai, kad ikimokyklinės įstaigos svarbios formuojantis ne tik vaiko fizinės, bet ir emocinės sveikatos stiprinimui. Psichikos ir elgesio sutrikimai šiandien diagnozuojami beveik dešimtadaliui ikimokyklinio amžiaus vaikų.

Pastebėta, kad jau trečius metus daugėja vaikų, kuriems sveikatos patikros metu nurodomos specialiosios sveikatos rekomendacijos dėl dalyvavimo ugdymo veikloje.

Skirtingose amžiaus grupėse rekomendacijos skiriasi, tačiau didžiajai daliai 0–6 m. amžiaus vaikų specialios sveikatos rekomendacijos gydytojų įrašomos dėl kalbos išraiškos sutrikimo.

Vaikų neturintys žmonės arba tėvai, kurių vaikai darželių nelanko, dažnai vis dar įsivaizduoja, kad vaikų darželiai teikia tik savotišką vaiko priežiūros funkciją. Šiandien toks įsitikinimas yra visiškai klaidingas, sako Stasė Ustilaitė. Jos teigimu, vaikų darželiai atlieka itin svarbų vaidmenį mokydami vaikus atpažinti, įvardinti ir valdyti savo emocijas.

„Galiausiai, patys santykiai su kitais vaikais, ilgalaikis, nuolatinis, saugus vaiko emocinis ryšys su mokytoju, žaidimas ir kitos patirtinės veiklos yra labai svarbūs dalykai stiprinant vaikų emocinę sveikatą. Kuo daugiau vaikai laiko praleidžia socializuodamiesi, tuo geresni socialiniai įgūdžiai susiformuoja. Tad psichinei vaikų sveikatai ikimokyklinės įstaigos turi milžinišką vaidmenį“, – dėsto docentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.